Apdir a TOT Rubí  -14.02.2018-
Apdir a TOT Rubí -14.02.2018-

Apdir a TOT Rubí -14.02.2018-

APDIR: «Els discapacitats no es poden adaptar al món, el món s’ha d’adaptar a ells»

L’Associació de Persones amb Diversitat Intel·lectual de Rubí apunta que la falta de visibilitat és el principal problema que pateixen les persones discapacitades.

L’Associació de Persones amb Diversitat Intel·lectual de Rubí (APDIR) és una entitat sense ànim de lucre que es dedica a fomentar la inserció social i laboral de les persones que pateixen qualsevol tipus de discapacitat o diversitat funcional. Aquesta iniciativa es va fundar l’any 1978 com a Associació Pro Minusvàlids Psíquics de Rubí, i al llarg d’aquest temps l’entitat s’ha dedicat a lluitar perquè les persones amb discapacitats tinguin les mateixes oportunitats que la resta de ciutadans, dedicant els seus esforços a adaptar l’entorn d’aquestes persones a les seves necessitats. Tal com expressa l’Alfonso Ortiz, membre de l’AMPA de l‘Escola d’Educació Especial de Ca n’Oriol i col·laborador d’APDIR, «ells no es poden adaptar al món, és el món el que s’ha d’adaptar a ells».

Amb aquest objectiu l’entitat ha aconseguit, entre d’altres, oferir serveis d’orientació a les famílies de persones amb diversitat funcional, fomentar la integració social d’aquest sector de la població, organitzar activitats de lleure i de formació per a millorar la qualitat de vida d’aquestes persones, informar dels tràmits que cal seguir per obtenir el suport de les institucions en àmbits com l’ensenyament, el món laboral i assistencial, i oferir ajuda i suport als pares i mares que dia a dia lluiten per poder fer una vida normal en un món que els invisibilitza.

Precisament aquest és el gran problema que els membres de l’associació declaren patir: la falta de visibilitat. «Som un sector que està socialment ocult», manifesta Ortiz, que té un fill amb una petita discapacitat intel·lectual. El mateix Ortiz explica la dimensió real d’un problema que no només afecta els més petits, sinó que també ho fa amb centenars de rubinencs de totes les edats. «És difícil fer-nos valer quan tothom que tracta amb nosaltres sent compassió». Aquest és un dels grans problemes que des d’APDIR remarquen que s’ha de pal·liar. «Els nostres fills són nois normals i corrents, tenen les mateixes necessitats que qualsevol altra persona, l’únic que els fa diferents és que tenen un problema», apunta.

Per solucionar aquesta situació, la presidenta d’APDIR, Montse Masip, relata alguns dels projectes i iniciatives que des de l’associació s’han tirat endavant per integrar a la societat els rubinencs amb discapacitats. Una d’elles és l’anomenat Rubiclac, una iniciativa que fomenta la recollida de l’oli usat amb el claki, una ampolla que els nens de les escoles entreguen plena d’oli als joves amb discapacitat i que aquests retornen a les escoles una vegada l’han rentada i buidada. Aquest oli es destina al reciclatge a través d’una empresa que el converteix en biodièsel. Amb la venda d’aquest oli es crea i rendibilitzen llocs de treball per als joves que surten de l’Escola d’Educació Especial de Ca n’Oriol una vegada són majors d’edat.

Però el Rubiclac és només un dels molts projectes que APDIR té entre mans. Els membres de l’associació actualment estan intentant obrir una escola de cuina al barri d’El Pinar, però es troben amb un problema: la rendibilitat per sostenir-ho. Cal tenir en compte que per cada tres nois necessiten un monitor que estigui amb ells. «Si volem tenir a vint o trenta joves a l’escola de cuina necessitem produir entre 7.000 i 10.000 euros mensuals», apunta Ortiz.

Si més no, des de l’associació es mostren satisfets amb la feina de l’Ajuntament i els serveis socials durant els darrers anys, i concretament remarquen el treball que es fa des de la Taula d’Atenció a la Diversitat, iniciativa que, per exemple, contacta amb ells per tenir en compte les necessitats de les persones cegues i discapacitades a l’hora de reformar els carrers de la ciutat. D’altra banda, però, tot i la satisfacció, Masip i Ortiz manifesten que l’ideal seria no haver de dependre de subvencions –que a la llarga poden desaparèixer- sinó que realment existissin a Rubí un major nombre de negocis i activitats rendibles orientats a la inserció laboral de les persones discapacitades, tal com fan altres municipis, i també tallers d’ocupació per a aquelles persones que no poden exercir un ofici amb normalitat però que necessiten realitzar algun tipus d’activitat. «El que és important és que no estiguin tot el dia a casa asseguts al sofà», declara Ortiz. Consideren que el desconeixement i l’estigma social són el principal problema pel qual les empreses convencionals no són propenses a contractar persones amb discapacitat, i posen com a exemple la marca de iogurts La Fageda, que funciona perfectament amb treballadors amb discapacitats. A Rubí existeix la finca de la Font del Ferro, on els joves treballen la jardineria, una iniciativa molt ben valorada per APDIR, però l’associació manifesta que s’haurien d’iniciar nous projectes que permetessin augmentar el nombre i diversitat d’opcions ocupacionals i laborals que les persones discapacitades tenen a la ciutat, amb iniciatives com l’anteriorment citada escola de cuina.

El més important, però, és un punt en el qual l’Alfonso Ortiz, la Montse Masip i la Nèlia Aguilar, vicepresidenta de l’associació, coincideixen: «el pitjor que pot passar és que els familiars d’aquestes persones es rendeixin i deixin que el seu fill es quedi a casa tot el dia perquè ni ells ni el discapacitat saben què fer». Per aquest motiu des d’APDIR es reclama una visibilitat que ara mateix no es té, una visibilitat que es veu reflectida en el petit local que regenten al barri del 25 de Setembre. «El punt crític es troba quan aquests nois arriben a la majoria d’edat», declara Masip, i per això és tan important que no s’invisibilitzi el problema i els familiars sàpiguen on poden acudir i quines eines tenen a la seva disposició. Perquè el seu fill, familiar o amic, al cap i a la fi, pugui fer una vida normal en consonància al que realment és: una persona normal.

Des de l’APDIR també es fomenta l’esport inclusiu, apuntant als joves a activitats com futbol sala, zumba, handbol i teràpies aquàtiques.